
Kalafiorki w czapeczkach z ciasta
Składniki
-
1 szklanka Mąka kukurydziana
-
0.25 szklanki Mąka ziemniaczana
-
1 szklanka Mleko roślinne
-
szczypta Sól (kamienna)
-
0.5 łyżeczki Soda oczyszczona
-
w zależności od konsystencji ciasta Woda
-
do smaku Imbir w proszku
-
do smaku (odrobinę) Kurkuma
-
1 szt. Kalafior
-
3-4 łyżki Olej kokosowy
Sposób przygotowania
Chciało mi się czegoś innego z warzywami, czegoś ciekawego, innego w smaku i formie – wówczas innym okiem spojrzałam na kalafiora… i zastanowiłam się, jakby smakował umoczony troszkę w cieście i usmażony. Oczywiście wzrosłaby jego kaloryczność bombowo, ale co tam – czasem można zjeść inne oblicze kalafiora 😀
Kafafior myjemy, odcinamy "pień", dzielimy go na jak najdrobniejsze kawałki (będzie łatwiej smażyć).
Na dno garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę wody (możemy również przyrządzić na parze) i wkładamy cżąstki kalafiora.
Odrobinę solimy, przykrywamy pokrywką i gotujemy kilka minut do momentu, aż kalafior będzie miękki, ale jeszcze lekko chrupiący.
Przygotowanie ciasta
Do miski od miksera wsypujemy mąki, miksujemy razem z mlekiem i przyprawami.
Ciasto musi być w konsystencji bardziej gęste niż naleśnikowe.
Przygotowanie kalafiora w cieście
Kalafiorowe koszyczki moczymy "głową w dół" w cieście (nie za głęboko) i układamy na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Smażymy do zarumienienia.
Jeżeli zamoczymy kalafiorki w cieście za głęboko, musimy je na patelni poobracać na boki :)
Możemy też ułożyć całość na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku (ok 20 min, temp. 180-200).
Składniki
1 szklanka Mąka kukurydziana | |
0.25 szklanki Mąka ziemniaczana | |
1 szklanka Mleko roślinne | |
szczypta Sól (kamienna) | |
0.5 łyżeczki Soda oczyszczona | |
w zależności od konsystencji ciasta Woda | |
do smaku Imbir w proszku | |
do smaku (odrobinę) Kurkuma | |
1 szt. Kalafior | |
3-4 łyżki Olej kokosowy |