
Kapusta kiszona własnej produkcji.
Składniki
-
dowolna ilość Kapusta biała
-
1 łyżka z małym czubkiem na 1 l wody Sól (kamienna)
-
letnia Woda
-
1 ząbek na litr Czosnek
Sposób przygotowania
Pamiętam smak kiszonej w całości kapusty robionej przez Dziadków od strony Taty, zawsze była w beczce i pomiędzy posiekaną kapustę wkładane zawsze były całe główki. Jaaaaaki to był smak!!!
Już dobry rok kiszę kapustę sama, w słoikach, właśnie w takich większych kawałkach, lub grubo posiekaną.
Ma ona totalnie inny smak, niż taka kiszona tradycyjnie, a doznań zjedzenia takich większych kawałków nie da się porównać z niczym!
Wielbię ją!
Oczywiście po wyciągnięciu kapusty ze słoika (albo zjedzeniu całej) soku nie wylewamy, tylko wypijamy! 🙂
Kapustę kroimy w dowolny sposób, na grube kawałki, lub na trójkąty, możemy też tradycyjnie posiekać. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy letnią wodą, do której wcześniej dodajemy po 1 łyżce z lekkim czubkiem soli na 1 litr wody. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Kapusta gotowa jest po około miesiącu, po roku jest totalna petarda :-)
Składniki
dowolna ilość Kapusta biała | |
1 łyżka z małym czubkiem na 1 l wody Sól (kamienna) | |
letnia Woda | |
1 ząbek na litr Czosnek |