
Kasza z u-duszoną dynią w śmietanie ryżowej z płatkami nori w indyjskim wydaniu.
Składniki
-
150 g Kasza pęczakzamiennie z kernotto orkiszowym (zawiera gluten)
-
150 g Kernotto orkiszowezamiennie z kaszą pęczak (bez glutenu)
-
300 g Dynia piżmowastarta w płatki za pomocą obieraczki do warzyw
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
0.5 Śmietana ryżowa BIO ALINOR
-
do smaku Sól (kamienna)
-
2 garści Nori płatki
-
do smaku Pav Bhaji masala
-
kilka kropli Cytrynado smaku
Sposób przygotowania
Kolejny przepis powstały w zawiłościach mojej głowy (a może duszy? 🙂 ), po wyobrażeniu sobie smaku potrawy.
Przepis ten rozpoczyna nowy cykl, receptur, wraz z prezentacją wybranych produktów – które zakupiłam do testów.
Przygotuję również dla Was odrębny dział z produktami, które warto mieć w swojej wege lub nie-wege kuchni.
Od teraz też więcej zdjęć! 🙂
A teraz trochę o samym przepisie, powstał w totalnym pospiechu, nie miałam za dużo w lodówce, a i wielce czasu na kombinacje.
Chciałam zjeść coś pożywnego szybko, a komponując posiłki staram się, by zawierały roślinne białka różnego pochodzenia, wartościowe węglowodany (najczęściej bezglutenowe) no i były smaczne 🙂
Lubię bardzo kuchnię azjatycką, pełno w niej warzy i bardzo aromatycznych kompozycji przypraw – dzięki nim „zwykłe” warzywa, zyskują wspaniałego wymiaru i nie nudzą się tak szybko.
Kocham wszelkiej maści algi, w każdej postaci – czasem, jak mnie dopadnie nagła konieczność zjedzenia nori, jem płaty do sushi jak chipsy :D.
Prawdziwa w nich kopalnia makro- i mikroelementów począwszy od bardzo wartościowego białka, poprzez żelazo, potas, sód, wit. z grupy B w tym kwas foliowy.
Zielone wodorosty zawierają kwas alfa-linolenowy.
Algi pojawią się jeszcze w kolejnych awaryjnych przepisach, tak jak i indyjskie przyprawy 🙂
Składniki i przygotowanie
1. Dynię obieramy ze skórki obieraczką do warzyw (wcześniej myjemy) i przy pomocy obieraczki ścieramy ją na duże wiórki / płatki.
2. Kaszę odmierzamy, dodajemy 2 x tyle wody (ja zwykle odmierzam za pomocą szklanki) i wsypujemy / wlewamy wraz z wodą do garnka, solimy, przykrywamy i na małym "ogniu" gotujemy do miękkości. (ok 20 min.)
3. Na patelnię wlewamy oliwę (lub inny olej dobrej jakości nadający się do smażenia/duszenia), dodajemy dynię i lekko obsmażamy.
4. Dodajemy śmietanę ryżową, sól, cytrynę, przyprawę i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
5. Ugotowaną kaszę kładziemy na talerz / do miski, dodajemy dynię, całość posypujemy płatkami nori.
6. Bierzemy dokładkę :D
Składniki
150 g Kasza pęczak | |
150 g Kernotto orkiszowe | |
300 g Dynia piżmowa | |
4 łyżki Oliwa z oliwek | |
0.5 Śmietana ryżowa BIO ALINOR | |
do smaku Sól (kamienna) | |
2 garści Nori płatki | |
do smaku Pav Bhaji masala | |
kilka kropli Cytryna |