
Krem z brokułów z ekspandowaną gryką, kiełkami, nasionami i porem.
Składniki
-
3 szt. brokuł
-
2 łyżki masło orzechowe
-
200 g kiełki stir-fry
-
1 szt. Por
-
1 szt. Awokado
-
0.5 szklanki Pestki słonecznika
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
200 g Gryka ekspandowana
-
0.5 Cytryna
-
do smaku Limonka
-
do smaku Sól (kamienna)
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Chili
-
0.5 szklanki pestki dyni
-
Sposób przygotowania
Kremy to doskonały sposób, żeby zjadać dużo warzyw, w doskonałych kompozycjach – osobiście wolę je od klasycznych zup. Szybkie do przyrządzenia i sycące.
Można zabrać w termosie wszędzie. A jak uzupełnimy je smakowitymi i pożywnymi dodatkami zyskamy dobrze zbilansowany, pełnowartościowy wegański posiłek.
Przygotowanie kremu
Brokuły myjemy i rozdzielamy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy do połowy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
Następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, awokado (miękkie), sól, pieprz, chili i wyciskamy sok z połowy cytryny. Gotujemy jeszcze przez 10-15 min.
Przygotowanie dodatków
Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek (jeżeli jecie masło, może być ghee). Kroimy umytego pora na cienkie krążki, razem z kiełkami (ciecierzyca, fasola mung, soczewica), pestkami dyni i słonecznika dusimy ok. 10 min pod przykryciem.
Składniki
3 szt. brokuł | |
2 łyżki masło orzechowe | |
200 g kiełki stir-fry | |
1 szt. Por | |
1 szt. Awokado | |
0.5 szklanki Pestki słonecznika | |
3 łyżki Oliwa z oliwek | |
200 g Gryka ekspandowana | |
0.5 Cytryna | |
do smaku Limonka | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz czarny | |
do smaku Chili | |
0.5 szklanki pestki dyni | |