
Muffiny z cieciorki z makiem – bezglutenowe i wegańskie
Składniki
-
400 g Cieciorka
-
200 g mak mielony suchy
-
100 g Mąka jaglana
-
300 g Daktyle suszonelub więcej (można dosłodzić syropem np. z agawy oprócz daktyli
-
50 g suszone morele
-
50 g suszone figi
-
3 łyżki masło z prażonych orzechów nerkowca
-
1 szklanka napój migdałowy
Sposób przygotowania
Muffiny z cieciorki z makiem – to połączenie dwóch moich ukochanych składników, a w zasadzie trzech, bo jeszcze nerkowców!
Trzeba się trochę napracować, żeby będąc weganinem i jeszcze do tego aktywnym, dostarczyć potrzebną liczbę kalorii w diecie. Dlatego lubię robić dania, które są mix-bombami skladników, makro- i mikroelementów, a do tego są jeszcze pyszne i dają kopa energii.
Najczęściej są to dzieła zupełnego przypadku i natchnienia – tak też było z tymi muffinami z cieciorki z makiem. Od dłuższego czasu paczka maku leżała w koszyczku i łypała na mnie ponętnie.
Makowiec to moje ulubione świąteczne i nie tylko, ciasto. Dlaczego więc nie jeść go częściej?
Do przygotowania muffinów potrzebujecie:
– 2 puszki cieciorki (200g) lub słoik 400 g
– mak mielony suchy – 200 g
– masło z orzechów nerkowca prażonych (używam PRIMAVIKA) 2-3 duże łyżki
– daktyle 300 g (lub więcej do smaku, z takiej porcji wychodzą pół-słodkie, z doświadczenia wiem, że dla słodyczożerców będą wytrawne ;-), posmakujcie więc masę przed upieczeniem i dodajcie więcej daktyli, myślę, że nawet o 100 g jak lubicie naprawdę słodko!
– suszone morele i figi – 100 g
– mąka jaglana 100 g
– „mleko” migdałowe nie słodzone – 1 szklanka
Samo wykonanie jest ultra proste – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego/malaksera, do miski z dużymi siekającymi nożami i wymieszać wszystko ze sobą i zmiksować na masę [ lub do blendera z misą, wtedy mniejszymi porcjami trzeba siekać]. Da się to zrobić nawet blenderem ręcznym, ale najpierw trzeba będzie posiekać owoce suszone na małe kawałki.
Z części ciasta zrobiłam muffiny, a część testowo przygotowałam jako spód lub po prostu ciasto w blaszce tortowej – i sprawdziło się też super!
Schłodzone w lodówce prezentuje się genialnie – mam więc jeszcze pomysł na następną porcję! 😉
Jeżeli lubisz mak, sprawdź też ten przepis na MAKOWIEC JAPOŃSKI.
Składniki
400 g Cieciorka | |
200 g mak mielony suchy | |
100 g Mąka jaglana | |
300 g Daktyle suszone | |
50 g suszone morele | |
50 g suszone figi | |
3 łyżki masło z prażonych orzechów nerkowca | |
1 szklanka napój migdałowy |