
Sałatka z buraków z nowalijkami.
Składniki
-
2 szt. Buraki
-
4 garście Pestki słonecznika
-
1 pęczek Rzodkiewka
-
4 szt. Młoda cebulkawraz ze szczypiorem
-
4 łyżki Olej musztardowy z gorczycy białejdo smaku
-
3 łyżki Ocet jabłkowydo smaku
-
do smaku Sól (kamienna)
-
do smaku Pieprz
-
kilka listków Kolendra świeża
Sposób przygotowania
Pojawiły się już nowalijki (!), takie prawdziwe, z polskiego gruntu. Zakupione w ostatnią sobotę na poznańskim Zielonym Targu, były inspiracją do przyrządzenia ekspresowej sałatki z burakami, które staram się wpleść do swojej diety.
Istotnym składnikiem sałatki jest też olej musztardowy z gorczycy białej Naturplon*– który nadaje jej idealnego smaku. Możemy oczywiście zastosować inny olej czy oliwę z oliwek – byleby nie zbyt intensywną w smaku. Dobrze sprawdzi się też tutaj olej z pestek dyni.
Buraki – mają zasadotwórcze działanie, pomagają wątrobie oczyścić organizm z toksyn, podnoszą odporność organizmu, wypłukują kwas moczowy z organizmu, normalizują cholesterol we krwi, a przede wszystkim dzięki zawartym w nich azotanom zwiększają wydolność i wytrzymałość w sporcie! To nie mit, że wypity przed wysiłkiem sok z buraków poprawia wydajność na treningu czy zawodach 🙂 Burak powinien być częstym gościem w naszych domach.
Jedynym jego minusem jest to, że przyrządza się go dosyć długo – a nie zawsze chce mi się czekać, aż się upiecze czy ugotuje na parze. Zdarza mi się zapomnieć, że je wstawiłam… 😀
Minimalizując ryzyko pożaru – korzystam czasem z już ugotowanych, pasteryzowanych, bez dodatków, buraków dostępnych w sklepach. Smakują nieźle, a przyrządzić można je od razu.
Jak mam więcej czasu i czujności na awarię w garach – piekę, lub gotuję na parze (tylko umyte, nie obieram – robię to po upieczeniu/ugotowaniu).
Pestki dyni – bogate w fitosterole i witaminę E, kwas linolowy, chronią więc przed miażdżycą, rakiem prostaty
*można go kupić na poznańskim Zielonym Targu
Przygotowanie sałatki
Ugotowane/upieczone buraki (albo samodzielnie, albo kupione już ugotowane) kroimy na połowę, a potem w słupki. Rzodkiewkę i cebulkę ze szczypiorem myjemy i siekamy na kawałki. Wkładamy pokrojone warzywa do miski. Dodajemy ziarna słonecznika, olej musztardowy, ocet jabłkowy, sól pieprz i rozdrobnione listki kolendry (jeżeli nie lubicie jej smaku, możecie nie dodawać)
Całość mieszamy najlepiej dopiero przed podaniem. A po upływie 2,5 h biegniemy na trening robić życiówki ;)
Smacznego buraczanego!
Składniki
2 szt. Buraki | |
4 garście Pestki słonecznika | |
1 pęczek Rzodkiewka | |
4 szt. Młoda cebulka | |
4 łyżki Olej musztardowy z gorczycy białej | |
3 łyżki Ocet jabłkowy | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz | |
kilka listków Kolendra świeża |