
Wegański pieczarkowy krem z zeszkloną cebulką.
Składniki
-
500 g Pieczarki
-
2 szt. Cebula biała
-
1 szklanka Wywar roślinnymożna zastąpić kostką rosołową roślinną lub zrobić bez
-
do smaku Sól (kamienna)
-
do smaku Pieprz
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 łyżka Tahini
-
do smaku (odrobina) Tymianeknajlepiej świeży (gałązka) lub ew. suszony
Sposób przygotowania
Krem ten napadł mnie nagle wyrażony potrzebą całego organizmu, który domagał się właśnie i tylko kremu pieczarkowego.
Nie dawał ani pracować, ani myśleć w spokoju, bo całe skupienie uciekało w kierunku pieczarek czekających na mnie w warzywniaku niedaleko domu.
Nie pamiętam kiedy jadłam ostatni raz krem z tychże, może to było wspomnienie jeszcze z czasów studenckich „gorącego kubka” jedzonego w uczelnianym bistro, bo w domu rodzinnym nikt nie robił takiej zupy.
Kiedy z czymś walczysz, oznacza to, że ktoś przegra, a ktoś będzie zwycięzcą (np. tak jak znany powszechnie specjalista od tego stanu urzędujący na YT 😀 ), postanowiłam zatem poddać się woli pieczarkowej i udałam się czym prędzej na wyprawę do warzywniaczka.
Wróciłam jeszcze z innymi skarbami, m.in. kurkami, ale o nich innym razem, a też mnie prześladują ostatnio niemiłosiernie…
P.S. Osoby na diecie bez salicylanów na pieczarki muszą uważać, mają one ich bardzo dużo! Aczkolwiek trzeba próbować co szkodzi, co nie – ze mną było okey 🙂
Zobacz też przepis na KREM WARZYWNY
Przygotowanie wyśmienitego kremu
1. Pieczarki płuczemy pod wodą bardzo dokładnie, obcinamy kawałek nóżki, wkładamy do garnka z ok 1 litrem wody i gotujemy ok 20 min.
2. W tym czasie kroimy cebulę na bardzo drobno i szklimy na oliwie, aż będzie aromatycznie pachniało w całej kuchni :)
3. Ugotowane pieczarki wraz z wodą z gotowania wlewamy (pewnie na 2 raty) do blendera kielichowego i blendujemy.
4. Wlewamy z powrotem zawartość kielicha do garnka, dodajemy tahini, przyprawy, wywar warzywny, bądź kostkę rosołową (lub nic, ale zawsze będzie bardziej smaczna i pożywna z dodatkiem długo gotowanego wywaru warzywnego)
5. Dodajemy do zupy całą zawartość patelni (cebulkę z oliwą).
6. Dodajemy gałązkę tymianku (w całości), mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę - a po chwili gotowe :) Tymianek może zostać w garnku z resztą zupy.
Super będzie smakowała również z makaronem wstążkami lub świderkami albo z grzankami z dobrego pieczywa - w zależności od pory dnia i zapotrzebowania.
Składniki
500 g Pieczarki | |
2 szt. Cebula biała | |
1 szklanka Wywar roślinny | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz | |
4 łyżki Oliwa z oliwek | |
1 łyżka Tahini | |
do smaku (odrobina) Tymianek |