
Wegański twarożek z pestek słonecznika z nowalijkami.
Składniki
-
-
200 g Pestki słonecznika
-
0.75 l Woda
-
1 pęczek Rzodkiewka
-
1 pęczek Szczypiorek
-
do smaku Sól (kamienna)
-
do smaku Pieprz czarny
-
2 łyżki Olej musztardowy z gorczycy białej
-
0.5 szt. Cebula białalub do smaku może być mniej
-
0.5 Cytrynasok
Sposób przygotowania
Obłędny przepis na szybkie śniadanie! Jeżeli tęsknicie za smakiem kanapki z twarożkiem, ten twarożek ze słonecznika sprawi, że oszalejecie na jego punkcie 😀
Jeżeli jednak chcecie spróbować go sądząc, że będzie smakował identycznie – to niestety czeka Was rozczarowanie.
Rzeczywistość diety eliminacyjnej wiąże się z akceptacją faktu, że znane Wam od dzieciństwa smaki odejdą w zapomnienie, robiąc miejsce nowym, pysznym, ciekawym.
To, czego nauczono Wasze kubki smakowe zostanie wywrócone do góry nogami, a gwarantuję Wam, że jeżeli otworzycie się na nowe – czeka Was podnieb-ien-na rozkosz!
Przygotowanie ziaren słonecznika (wieczorem)
Mając ochotę na taki twarożek na śniadanie, musimy namoczyć pestki słonecznika poprzedniego wieczoru, lub przynajmniej 3-4 h przed.
Jest to krok kluczowy dla tego przepisu! :)
Wsypujemy pestki słonecznika do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy. Najlepiej na noc.
Przygotowanie twarożku
Pestki słonecznika odsączamy z reszty wody, jeżeli została. Wkładamy do wysokiego naczynia lub miski blendera. Blendujemy na drobne kawałki wraz z olejem, do uzyskania zwartej masy, ale drobinki pestek mają pozostać widoczne/wyczuwalne. Siekamy szczypior i cebulkę oraz kroimy rzodkiewkę. Mieszamy wszystkie składniki (już nie blendujemy) i przyprawiamy.
Szczypioru, cebulki, rzodkiewki, soli i pieprzu, cytryny, musi być sporo - ta kompilacja spowoduje powstanie wyśmienitego smaku!
Całość mieszamy - i od razu możemy nakładać na kanapki /oczywiście bez masła :) /
Najlepszy jest schłodzony :-)
najlepszy jest schłod
Składniki
200 g Pestki słonecznika | |
0.75 l Woda | |
1 pęczek Rzodkiewka | |
1 pęczek Szczypiorek | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz czarny | |
2 łyżki Olej musztardowy z gorczycy białej | |
0.5 szt. Cebula biała | |
0.5 Cytryna |