
Wegański „twarożek” z tofu i nowalijek
Składniki
-
250 g tofu naturalne
-
50 ml Napój ryżowy
-
min. 3 szt. cebula dymka ze szczypiorem
-
pęczek Rzodkiewka
-
0.5 łyżeczki Ksylitol
-
0.5 szt. Cytryna
-
do smaku Sól (kamienna)solidnie
-
do smaku Pieprz czarny
Sposób przygotowania
W mojej kuchni nie ma dużo soi, aczkolwiek odkąd trenuję intensywniej, zdarza mi się zdecydowanie częściej po nią sięgać, jako szybkie i dobrze przyswajalne źródło białka. Szczególnie po późno-wieczornym treningu łączę z niedużą ilością węgli. Samo w sobie tofu smakuje mocno-średnio-nijako, zależy jeszcze przez kogo wyprodukowane, aczkolwiek trzeba mu nadać wyrazisty smak.
W przypadku twarożku z tofu i podobnie jak z podobnymi zrobionymi ze słonecznika czy nerkowców (TWAROŻEK Z PESTEK SŁONECZNIKA), kluczem jest smak dodatków i przypraw, ich harmonia i wyrazisty charakter. Tu nie ma miejsca na przyprawowe pitu pitu, tutaj musi być konkretnie i zdecydowanie!
Przygotowanie
1. Tofu blendujemy razem z napojem ryżowym (migdałowy lub sojowy mogą być za słodkie) na mniej-lub bardziej płynną masę, zależy jaką konsystencję lubimy.
2. Siekamy cebulę i szczypior, dodajemy do masy.
3. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy solidnie soli, pieprzu oraz ksylitolu (albo innego zdrowego słodzika).
4. Całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na ok. godzinę - lub zjadamy od razu :-)
Składniki
250 g tofu naturalne | |
50 ml Napój ryżowy | |
min. 3 szt. cebula dymka ze szczypiorem | |
pęczek Rzodkiewka | |
0.5 łyżeczki Ksylitol | |
0.5 szt. Cytryna | |
do smaku Sól (kamienna) | |
do smaku Pieprz czarny |