
Wegańskie, bezglutenowe obłędne brownie.
Składniki
-
250 g Mąka kukurydziana biała
-
150 g Kakao
-
200 g Daktyle suszone
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
1 szt. Gruszkado ozdoby
-
0.3 l Mleko roślinnewg uznania
Sposób przygotowania
Przepis zrealizowany podczas mojego pobytu w Hiszpanii – kiedy mam ze sobą ręczny mały blender, jestem w stanie zrobić wszystko 😀
Michał – przyjaciel Awarii w garach – miał wówczas urodziny, zrobił wówczas (na tamten dzień) najdłuższą w życiu trasę na rowerze, 130 km po górach. Całą drogę marzył o dwóch rzeczach: o burgerze i brownie!
Wiedząc to, z Agatką, wybranką jego serca, postanowiłyśmy wyczarować w warunkach jakie miałyśmy – urodzinowe brownie.
Szybki rzut okiem na zawartość szafek, krótkie zakupy i już było w piekarniku.
Początkowo z niepokojem zaglądałyśmy do jego wnętrza, ale upewniwszy się, że wkładany nóż (bo przecież patyczka do ciasta nie miałyśmy), robi się coraz bardziej zwarty i suchy, odetchnęłyśmy z ulgą.
Niespodzianki nie dało się długo ukryć. Nie zapomnę błysku w oku Michała, jak poczuł ten wspaniały aromat kakao rozchodzący się po apartamencie w Calpe!
To był ten dzień, raz na pół roku, kiedy kosztem drobnego opuchnięcia i ewentualnej wysypki z apetytem zjadłam nie-jeden kawałek! 🙂
Brownie wychodzi gęste, intensywne, a jeżeli poleży 2-3 dni, twardnieje i przypomina cukierki truflowe czy czekoladowe. Taka wersja mnie przekonuje bardziej – niż w konsystencji przypominająca muffiny.
Przygotowanie ciasta
Daktyle (bez namaczania) kroimy w drobne kawałeczki. Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, kakao, sodę oczyszczoną, dodajemy daktyle i blendujemy całość dodając mleka roślinnego do uzyskania półpłynnej konsystencji.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub tradycyjnie przecieramy oliwą i obsypujemy brzegi tym co mamy pod ręką (płatki owsiane, kaszka etc.; bezglutenowcy oczywiście w wersji bezglutenowej).
Wkładamy zawartość ciasta do blaszki.
Gruszkę obieramy ze skórki i obieraczką do warzyw kroimy na plasterki. Układamy z nich na wierzchu dowolny wzorek na cieście :)
Ciasto musi posiedzieć w piekarniku prawie 2 h, aż na patyczku będzie zostawało gęste (może być wilgotne) i klejące ciasto. Ważne, żeby nie wysuszyć za bardzo. Smacznego!
Składniki
250 g Mąka kukurydziana biała | |
150 g Kakao | |
200 g Daktyle suszone | |
1 łyżeczka Soda oczyszczona | |
1 szt. Gruszka | |
0.3 l Mleko roślinne |
komentarzy Ukryj komentarze
Jako laik w tematach wegetariańskich byłem niezmiernie zaskoczny smakiem tego ciasta (i zapachem!!). Było czekoladowe i wystarczająco słodkie. Wykorzystanie daktyli oraz gruszki wyniosło smak brownie na niespotykany przeze mnie dotąd poziom. Polecam każdemu!
<3
Super! Like!
Mniamciu!
Dzień dobry!
Co znaczy biała mąka kukurydziana? Czy chodzi o skrobię kukurydzianą?
Witaj!
To jest mąka kukurydziana inaczej przetwarzana, jest delikatniejsza, można z niej zrobić zagniatane ciasto, czego nie zrobi się z żółtej, np. taka https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-403-Maka-kukurydziana-biala-PAN-1-kg.html, w sklepach offline trudna do kupienia, online tak
Przepis ten tworzyłam będąc w Hiszpanii, tam ta mąka jest normalnie w marketach, możesz ją zastąpić pszenną, jeżeli tolerujesz 🙂