
Wegańskie kulki mocy w stylu bounty
Sposób przygotowania
Wegańskie kulki mocy w stylu bounty, to nie tylko kulki dodające mocy fizycznej.
To kulki, które swoim obłędnym smakiem sprawią, że dzień nabierze innego wymiaru!
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, możliwe do jedzenia od razu lub po schłodzeniu. W obu wersjach smakują pysznie – pod jednym warunkiem: lubisz wiórki kokosowe 🙂
Kolejny przepis wykonany „na zamówienie”:-)
Co potrzebujemy do wykonania przepisu:
– patelni/rondla
– niedużego garnka
Składniki:
– 200 g wiórków kokosowych
– tabliczki gorzkiej (min. 70%) czekolady (możesz też zaszaleć i dać więcej 😉 )
– 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
– 5-6 łyżek oleju kokosowego
– 1/2 szklanki sezamu
– woda
Sposób przyrządzenia:
W wysokiej patelni/rondlu rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego cukier i mieszamy, uwaga, żeby się nie przypalił.
Dodajemy wiórki kokosowe i sezam, całość mieszamy. Wiórki mają stać się lekko chrupiące i „sztywne” od cukru.
W drugim garnku, dodając nieco wody, rozpuszczamy czekoladę, tak by polewa była średnio-gęsta.
Następnie z patelni przesypujemy prawie całą zawartość do garnka z polewą i dokładnie mieszamy. Zostawiamy trochę wiórków na posypkę.
Z masy czekoladowo-kokosowej formujemy kulki (będą czekoladowe dłonie 😉 )
Jak będą się za mało kleiły dodaj trochę ciepłej wody do masy.
Na koniec kulki posypujemy i obtaczamy w reszcie masy wiórkowej.
Jemy od razu lub schłodzone parę godzin.
Schłodzone twardnieją – mimo to nie polecam zabierać na trening w kieszonce, bo od ciepła rozpłynie się czekolada 😀
Idealne do kawki!
Smacznego!
PS. Inny przepis, na bardzo gęste odżywczo kulki mocy znajdziecie TUTAJ. Melasa, czarny sezam i amarantus, to prawdziwa petarda odżywcza!!!