
Wigilijne menu: Vegańskie „śledzie” w śmietanie.
Składniki
-
duże opakowanie boczniaki
-
1 szt. Śmietana migdałowa
-
1 szt. Śmietana ryżowa
-
2 szt. Czerwona cebula
-
1 szt. Jabłko
-
2 łyżki Dobry olej do smażenia
-
0.5 szt CytrynaLub ocet zamiennie
-
Sól (kamienna)
-
Pieprz czarny
-
według uznania Ziemniaki
-
Sposób przygotowania
Śledzie w śmietanie to było jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Do tego gotowane ziemniaki… i ten smak w połączeniu: śmietany przyrządzonej na słodko-kwaśno, z cebulką oraz duszonego widelcem ziemniaka. Często pojawiały się też w piątki w moim rodzinnym domu, przygotowywała je Babcia, Mama, Siostra. Tak z pokolenia na pokolenie przekazywany był przepis.
Ciekawe, co moja Babcia powiedziałaby na wersję vege – Ona zawsze mówiła z uśmiechem: „Dziecko, czego Ty w życiu jeszcze nie robiłaś”, kiedy opowiadałam jej co rusz o moich pasjach, zajęciach, pracach etc.
Więc zrobiłam – śledzie w śmietanie, według babciowej receptury – ale w vege wersji <3 !!!
Użyłam boczniaków, bo mają specyficzną konsystencję – są jędrne i tym samym trochę przypominają strukturę śledzia. Choć mi za samymi śledziami nie tęskno w ogóle, to za smakiem całości dania – tak!
Testowali ją mięsożercy i wierzcie mi, że byli zachwyceni!
Jestem ciekawa Waszych prób! 🙂
Przygotowanie
1. Boczniaki wyciągamy z opakowania, płuczemy delikatnie pod wodą, następnie kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
2. Na patelnię dodajemy olej i smażymy boczniaki ok 10-15 min., mieszając co jakiś czas.
3. W tym czasie kroimy cebulę (możemy użyć czerwonej, możemy białej - biała będzie delikatniejsza i słodsza) na kawałki (jakie mamy ochotę, mogą być prążki, mogą być kostki).
4. Myjemy jabłko dokładnie i kroimy w kostkę.
5. Do miski przekładamy boczniaki z patelni, dodajemy cebulę i jabłko oraz śmietanki (mieszam ryżową i migdałową, bo żadna z nich pojedynczo nie dała mi zadowalającego smaku, a razem tak). Ilość opakowań zależy tak naprawdę od tego, jak dużą porcję chcecie uzyskać oraz jaki produkt kupicie. Można je nabyć w sklepach internetowych, i m.in. w Carrefourze na stoisku ze zdrową żywnością.
6. Najważniejszy etap to zbilansowanie smaku: dodajemy sól, tak by potrawa była wyraźnie dosolona, ale nie przesolona. Następnie wyciskamy cytrynę lub dodajemy ocet. Najlepiej etapami, sprawdzając smak. Śmietanki są już słodkie, więc nie trzeba dosładzać. I na koniec dodajemy sporo pieprzu. Smak dania ma być wyrazisty, słodko-kwaśno-ostry.
7. Kolejny ważny krok: odstawiamy miskę w zimne miejsce lub do lodówki, na noc lub na 2-3 godziny. Wszystkie smaki muszą się przegryźć i samo danie smakuje dużo lepiej, kiedy jest schłodzone.
8. W trakcie szykowania potrawy gotujemy ziemniaki lub pieczemy w piekarniku (dokładnie umyte i nadkrojone, jak na zdjęciu) - zależy na co macie ochotę. Polecam gotowane, bo można je wdusić w śmietankę i faktycznie mamy smak z dzieciństwa!
Składniki
duże opakowanie boczniaki | |
1 szt. Śmietana migdałowa | |
1 szt. Śmietana ryżowa | |
2 szt. Czerwona cebula | |
1 szt. Jabłko | |
2 łyżki Dobry olej do smażenia | |
0.5 szt Cytryna | |
Sól (kamienna) | |
Pieprz czarny | |
według uznania Ziemniaki | |