
Zakwas buraczany
Składniki
-
1 kg Buraki
-
6 ząbków Czosnekjak lubisz bardzo czosnkowy, to możesz dać więcej
-
1 łyżka na 1l Sól (kamienna)
-
5 l Woda
Sposób przygotowania
Domowej roboty probiotyk, reguluje pracę jelit, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie.
Buraki mają również potwierdzone badaniami właściwości zwiększające naszą wydolność w sporcie wytrzymałościowym.
Wspomagają układ krwionośny, działają krwiotwórczo – bogate w kwas foliowy świetne są dla kobiet w ciąży.
Źródło witaminy C, której przyswajanie wzrasta przy spożyciu w postaci własnie ukiszonej.
Szklaneczka przed snem sprawi, że rozwiążą się nasze problemy trawienno-jelitowe ;-)!
Świetne są też same buraki z zakwasu, można z nich przyrządzić surówkę lub carpaccio.
Używam słoja tego typu (SŁOIK).
Przygotowanie zakwasu
Buraki myjemy i obieramy za skórki. Najlepiej, żeby zakupione były z dobrego źródła. Bo co to za uzdrawiający płyn pełen odnawozowych azotanów.
Kroimy na ćwiartki i wkładamy do słoja (5 l). Czosnek obieramy i dodajemy do słoika.
W odrębnym naczyniu odmierzamy 5 l wody i dodajemy 5 łyżek soli kamiennej.
W różnych przepisach różnie się podaje, ja zakręcam słoik nakrętką na stałe - można też na 2-3 dni przykryć gazą, a potem zakręcić.
Porcja starcza na 2 osoby, na okres ok. tygodnia.
Odstawiamy w ciemne miejsce, ciepłe, na ok 14 dni. Po tych czternastu dniach powinien być już dobry w smaku, jeżeli jest jeszcze za słony i mało ukiszony, poczekajcie kilka dni.
Jak będziecie w połowie słoja - wstawiajcie już kolejny :-)