
Zupa, krem gruszkowo-imbirowy z żółtym curry oraz chipsami z jarmużu.
Składniki
-
1 kg Gruszka
-
3 cm Imbir korzeń
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
0.5 szt. Papryka czerwona
-
0.5 szt. Por
-
4 szt. Liście Kaffiru
-
2 łyżki Żółta pasta curry
-
do smaku Sól (kamienna)
-
1 pęczek/opakowanie Jarmuż
-
0.75 l Woda
Sposób przygotowania
Ostra. Lekka. Świeża. Obłędna w smaku. Rozgrzewająca.
A do tego – szybka w przyrządzeniu. Nic więcej nie napiszę – musicie spróbować!
Jeżeli nie lubicie orientalnych smaków, ciekawych połączeń, ani ostrych dań – nawet nie próbujcie jej przyrządzać 😀
Przyrządzenie zupy
Gruszki obieramy za skórki, kroimy na 4 części, wyciągamy gniazda nasienne. Imbir obieramy ze skórki i siekamy na drobno. Na dno garna wlewamy oliwę z oliwek (nadającą się do potraw na ciepło lub olej kokosowy) - i na małym ogniu szklimy gruszki. Dodajemy imbiru i wody (ilość imbiru zależna jest od naszych upodobań smakowych - dla siebie dodałam więcej, zawsze możecie dodać jeszcze po zblendowaniu - jak będzie dla Was za mało ostra).
Blendujemy całość chwilę do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pastę curry, liście kaffiru, sól do smaku i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 min.
Przyrządzenie warzyw
Paprykę kroimy w paski, por w plasterki i szklimy na patelni na oliwie z oliwek (możecie zrobić to na oleju kokosowym, ja nie używam, bo nie mogę :/ ) 3-4 min. Przekładamy do osobnej miski i w taki sposób podajemy.
Chipsy z jarmużu
Jarmuż płuczemy i osuszamy delikatnie. Jeżeli mamy duże łodygi jarmużu kupione na targu lub w warzywniaku (a nie z paczki z marketu), wówczas oddzielamy liście od łodyg i dzielimy je na mniejsze części. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia i równomiernie układamy jarmuż. W temperaturze 150 st. pieczemy kilka minut, aż zrobi się chrupiący, ale nie spalony - trzeba zaglądać często do piekarnika, bo granica jest cienka ;)
Podanie
Zupę serwujemy z warzywami dodanymi na świeżo przed podaniem, resztę w miseczce dodatkowo. Jarmuż podajemy osobno, możemy zagryzać nim zupę, lub posypać na wierzchu - jak kto lubi :)
Składniki
1 kg Gruszka | |
3 cm Imbir korzeń | |
4 łyżki Oliwa z oliwek | |
0.5 szt. Papryka czerwona | |
0.5 szt. Por | |
4 szt. Liście Kaffiru | |
2 łyżki Żółta pasta curry | |
do smaku Sól (kamienna) | |
1 pęczek/opakowanie Jarmuż | |
0.75 l Woda |